Polovina z toho, co sníme,udržuje na živu nás. Druhá polovina lékaře

„Smrt sídlí ve střevě“,říká jedno staré přísloví. Díky současným stravovacím návykům je nadbytek znečištěných a vlákniny zbavených potravin s přemírou tuku a cukru.Konservační a ostatní chemické látky společně způsobují střevu neustálý stres.
Také chybějící dostatečné rozmělnění a příliš rychlý přísun potravy způsobují zažívací a střevní poruchy,které vedou k zvýšení nitrobřišního tlaku až k pocitů nadýmání, nevolnosti a celkové slabosti.
Odpadní látky,které se zdržují v trávicím systému příliš dlouho, mají silnou tendenci ke kvašení nebo zahnívání.Obojí vede k pomnožení bakterií,plísní a různých jedovatých látek.Vstřebáním těchto látek dochází k samootravě/autointoxikaci/ organismu,která je příčinou mnoha nemocí.
Jestliže je střevní prostředí narušeno ,dochází i ke špatnému vstřebávání vitamínů a některých stopových prvků,takže většina nemocných trpí jejich nedostatkem.Člověk se stává velmi citlivý vůči stresu,který
přináší disposici k častějším onemocněním.Ve stresu organismus ztrácí schopnost zbavovat se různých jedovatých látek,nastává tak jejich extrémní hromadění.
Ztráta vitality,deprese,snižování schopnosti koncentrace,narůstající agresivita a pocity strachu jsou jedny z možných následků.
Střevo je jednou ze součástí těla,které neustále bez oddychu pracuje.Pozornost,kterou si zaslouží,by měla
tudíž být mnohonásobně větší,než bylo doposud zvykem.